Tırnak batması tedavisinde tırnak çekimi çoğunlukla nüks ettiği için artık önerilmiyor. Genetik olarak tırnak yatağına nazaran geniş olduğu için batma olur, dolayısıyla tırnağı daraltmadan yapılan tedavilerin kalıcı ve kökten çözüm olması mümkün değildir. Parsiyel (kısmı) tırnak çekimi ve yatak revizyonu altın standart tedavi yöntemidir. Bu yöntemde önce parmak kökünden uygun lokal anestezi ilaç yapılarak tamamen uyuşturulur sonra sıfır acı ile sadece batan köşe veya köşeler alınır, bu haliyle bırakılırsa tırnak çekimine benzer bir şekilde bir kaç ay sonra nüks eder, nüksü engellemek için her köşede 0.5- 1 cm'lik bir kesi ile tırnağın köküne ulaşılır ve cerrahi olarak kök alınır. Tek bir dikiş ile yara kapatılır. Hastaya 1-2 gün az yürümesi ve bir hafta parmağı ıslatmaması önerilir. Bir hafta sonra dikiş alınır, yara kupkuru ise pansuman biter değilse bir kaç gün daha kendisi pansuman yapar.
Bu yöntemle tedavide nüks oranımız binde birdir. İyileşme süresi çoğunlukla 7-10 gündür.
Bazı hastaların durumu cerrahi tedavi için elverişli olmayabilir. Kan sulandırıcı kullanmak zorunda olan hastalar, denge problemi olan yaşlı insanlar ve zihinsel veya fiziksel engelli olgularda parmak kökten ince iğne ile uyuşturulduktan sonra tırnağın batan köşe veya köşeleri alınır ve o köşenin kökü Fenol denen yakıcı bir madde ile yakılır, bu şekilde tırnağın batan köşesinde bir yanık oluşur. Yanığın pansumanı hastaya veya yakınına öğretilir ve yara iyileşene dek günlük pansuman yapması önerilir.
Bu yöntemde iyileşme batmanın derecesi, hastanın yaşı ve bünyesine göre çoğunlukla 7- 20 gün sürebilir. Nüks oranımız %4'tür. Fenol ile tedavi cerrahi tedaviye nazaran bir takım üstünlükleri olsada nüks oranının nisbeten yüksek olması ve iyileşme süresi uzayabildiği için ancak zorunlu durumlarda hastalarıma öneriyorum.
Gebelikte ayaklarda ödem geliştiği için genetik yatkınlığı olanlarda sıklıkla tırnak batması meydana gelir. Maalesef çok yaygın yanlış bir bilgi var 'gebelere müdahale yapılamaz ve ilaç alamaz' diye, bu tamamiyle yanlıştır, ilaçları ayarlanarak tırnak batması için müdahale yapılabilir. Şu ana kadar ikiz gebelik dahil yüzlerce gebe kadına müdahale yaptık ve hiç bir sorunla karşılaşmadık. Süt emziren kadınların çoğunda gebelikte batma başlar ve tedavi ertelendiği için emzirme dönemine sarkar yada aldığı kilo ve devamlı taşıdığı yüke (bebek) bağlı tırnak batması olur. Burada dikkat edilecek tek konu bebeklerin alabildiği şurupların hapı annelere yazılmalı. Onun dışında herhangi bir sakıncalı durum söz konusu değildir.
Bebeklerde müdahaleden mümkün oldukça kaçınıyoruz. Tırnak kenarında kızarıklık varsa uzun süreli antibiyotikli krem önerilir. Belirgin batma ve enfeksiyon varsa ağızdan antibiyotik eklenir. İlaçlı tedaviye rağmen iyileşmez ve çocuğu huzursuz ederse fenolle müdahale düşünülür. Biz bebek ve çocukları ebeveyni ile birlikte alıyoruz, çok ince iğne ile parmak kökünden uyuşturulduktan sonra çok hızlı ve 1-2 dakika süren bir müdahale yapıyoruz. Tırnağın batan köşe/köşeleri alınır ve geri gelmesini engellemek için fenolle köşelerin kökünü yakıyoruz. Pansumanı anneye öğretiyoruz ve ortalama 1 haftaya yara iyileşir ve batma biter.
Elde tırnak batması son derece nadirdir, ( Bizim vakalarda binde 2-3 ), Nitekim bu konuda tıp dergilerinde yayınlanan herhangi bir makaleye rastlamadım. Elde tırnak batmasında aynen ayakta olduğu gibi parsiyel tırnak çekimi ve yatak revizyonu veya fenolle tedavi uygulanabilir. Yalnız şahsi tecrübeme göre elde nüks oranı ayağa nazaran çok daha yüksektir ( Ayakta binde bir elde %20 ).
Tırnağın kökünde kalıcı hasara bağlı rengi, şekli ve kalınlığı bozuk tırnak ortaya çıkar. Estetik rahatsızlık dışında bir çok hasta tırnağını kesmekte zorluk yaşar ve zamanla tırnak dahada kalınlaşarak ayakkabının baskısıyla batma ve acı yapabilir. Bir çok hastaya yanlışlıkla mantar tanısı konur ve boşuna aylarca mantar ilacı kullandırılır.
Basit distrofiler tırnağı törpüleyerek veya belli aralıklarla podologlardan yardım alarak idare edebilirler. Kesin çözüm arayanlar ve canına tak edenlerde tırnak ablasyonu (tırnak yok etme) müdahalesi yapıyoruz. Parmağı kökten uyuşturup tırnağı alıyoruz bu haliyle bırakılırsa aynı bozuk tırnak geri gelir, geri gelmesini engellemek için ya tırnak kökünün tümü kazınarak alınır veya tırnak kökünün tamamı fenolle yakılır. Bu şekilde artık tırnak çıkmaz ve tırnaksız kalır. Yaptığımız yüzlerce tırnak ablasyonu sonucu tırnağın olmaması herhangi bir fonksiyonel probleme yol açmamıştır. Deforme tırnak cerrahi tedavisi normal tırnak batması ameliyatına nazaran daha ciddi bir girişimdir, iyileşmesi ortalama 3 hafta sürer, özel durumlarda fenolle yapılırsa iyileşmesi 1-2 ay sürer.
Genellikle bir çok ayak parmağında zamanla gelişir. Tırnak enine kıvrılır, yatağını kıstırır ve uç kısmı yukarı doğru kalkar. Her ne kadar dergilerde tansiyon ilaçları sebeb olarak gösterilsede pratiğimizde öyle bir bulguya rastlamadık ve genetik bir rahatsızlık olduğunu düşünmekteyim. Zamanla kıvrılma ilerler ve tırnak kemiğe oturduğunda çok ağrılı olur, hastalar çarşaf dokunduğunda bile acıyor der. Tedavide normal batmalarda olduğu gibi batan köşeler ve kökü alınır ve tırnak düz hale getirilir. 2-3 ayda yukarı kalkan ön kısmı yerine oturur ve daha düzgün hale gelir. İleri vakalarda tırnak bir miktar daralır.
Tırnak batması şikayeti ile başvuran hastalarımızın önemli bir kısmında batma ile birlikte tırnak mantarıda var. Çoğunlukla tırnak batmaya yatkın olduğu için batıyor ve mantarın batmaya pek bir etkisi yok, onun için sadece tırnak mantarını tedavi etmenin batma üzerinde bir etkisi olmaz, hatta kimi zaman mantar tedavisi ile batmayan tırnak sağlamlaşır ve batabilir. Mantarlı tırnak batmasında normal batma gibi yatak revizyonu veya fenolle tedaviye ek olarak tırnağın mantarlı bölümü parça parça alınır. Mantar ilacı ve cilası verilir. Tırnak mantarı tedavisi aylar sürer tedavinin başarısı için hasta uyumu şart, hasta belli aralıklarla kontrole çağırılır.